Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

jadłospis KWIECIEŃ


Informacja o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych. Lista 14 alergenów będąca załącznikiem do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr. 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – nakłada na placówkę przedszkola  działającą  jako zakład żywienia zbiorowego obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych. Każdy alergen występujący w potrawie ma przyporządkowany numer, który jest wpisany w jadłospisie przy danym produkcie.

Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe

W Europie przyjęto  listę 14 produktów i ich przetworów najczęściej występujących alergenów:

  1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne,
  2. skorupiaki i produkty pochodne,
  3. jaja i produkty pochodne,
  4. ryby i produkty pochodne,
  5. orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne,
  6. soja i produkty pochodne,
  7. mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
  8. orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie. Pistacjowe, makadamia i produkty pochodne,
  9. seler i produkty pochodne,
  10. nasiona sezamu i produkty pochodne,
  11. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu powyżej 10mg/kg lub  10mg/l  w przeliczeniu na SO2,
  12. łubin i produkty pochodne,
  13. mięczaki i produkty pochodne,
  14. musztarda

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy .Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.