KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

jadłospis 28.09.-9.10.pdf

jadłospis 14.09.-25.09.pdf

jadłospis02.09.-11.09.pdf

 

piramida

Informacja o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych. Lista 14 alergenów będąca załącznikiem do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr. 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – nakłada na placówkę przedszkola  działającą  jako zakład żywienia zbiorowego obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych. Każdy alergen występujący w potrawie ma przyporządkowany numer, który jest wpisany w jadłospisie przy danym produkcie.

Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe

W Europie przyjęto  listę 14 produktów i ich przetworów najczęściej występujących alergenów:

  1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne,
  2. skorupiaki i produkty pochodne,
  3. jaja i produkty pochodne,
  4. ryby i produkty pochodne,
  5. orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne,
  6. soja i produkty pochodne,
  7. mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
  8. orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie. Pistacjowe, makadamia i produkty pochodne,
  9. seler i produkty pochodne,
  10. nasiona sezamu i produkty pochodne,
  11. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu powyżej 10mg/kg lub  10mg/l  w przeliczeniu na SO2,
  12. łubin i produkty pochodne,
  13. mięczaki i produkty pochodne,
  14. musztarda

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy .Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.