Jadłospis
jadłospis 13-17.01.2025 [.pdf, 267.37 kB]
Informacja o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych. Lista 14 alergenów będąca załącznikiem do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr. 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – nakłada na placówkę przedszkola działającą jako zakład żywienia zbiorowego obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych. Każdy alergen występujący w potrawie ma przyporządkowany numer, który jest wpisany w jadłospisie przy danym produkcie.
Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe
W Europie przyjęto listę 14 produktów i ich przetworów najczęściej występujących alergenów:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jaja i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne,
- orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne,
- mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
- orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie. Pistacjowe, makadamia i produkty pochodne,
- seler i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne,
- musztarda
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy .Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.