KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Historia

1 września 1987 roku na osiedlu Dolnośląskim rozpoczęło działalność pięciooddziałowe Przedszkole nr 23 Kopalni Węgla Brunatnego dla dzieci 3-6-letnich. Jako placówka przyzakładowa przeznaczona była dla dzieci pracowników kopalni i obejmowała swoim zasięgiem rejon drugiego osiedla. Na mocy Uchwały Rady Miasta Nr 100/IX/1992 z dnia 14 września 1992r. placówka stała się Przedszkolem Samorządowym nr 5 Gminy Miasto Bełchatów.

1 czerwca 1995 roku przedszkole w ramach obchodów Dnia Dziecka zyskało swojego patrona- otrzymało imię Jana Brzechwy. Nawiązano kontakt z córką poety, Krystyną Brzechwą, która zaakceptowała pomysł i podarowała placówce obszerny zbiór wydanych utworów. Była to pierwsza placówka przedszkolna w mieście, która posiadała swojego patrona.
29 kwietnia 1997 roku nastąpiło uroczyste otwarcie ekologicznego placu zabaw, który powstał przy dużym zaangażowaniu Dyrekcji, Rady Pedagogicznej i Rodziców.

24 listopada 1998 roku odbyło się uroczyste otwarcie profilu ekologicznego przedszkola. Dyrektor przedszkola mgr Mirosława Grzybek opracowała program innowacyjny z wychowania ekologicznego, który został zaopiniowany przez Kuratorium Oświaty. Innowacja dotyczyła poszerzenia programu nauczania i wychowania w pięciu grupach wiekowych o treści z zakresu ekologii i ochrony środowiska. Głównym celem prowadzonej w placówce innowacji jest wykształcenie u dzieci poczucia odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego.

                                                  Dawniej                                                                    

                

                                         Dziś

             

1 czerwca 1995 roku przedszkole w ramach obchodów Dnia Dziecka zyskało swojego patrona- otrzymało imię Jana Brzechwy. Nawiązano kontakt z córką poety, Krystyną Brzechwą, która zaakceptowała pomysł i podarowała placówce obszerny zbiór wydanych utworów. Była to pierwsza placówka przedszkolna w mieście, która posiadała swojego patrona.

                                                          

29 kwietnia 1977 roku nastąpiło uroczyste otwarcie ekologicznego placu zabaw, który powstał przy dużym zaangażowaniu Dyrekcji, Rady Pedagogicznej i Rodziców. 24 listopada 1988 rok odbyło się uroczyste otwarcie profilu ekologicznego przedszkola. Dyrektor przedszkola mgr Mirosława Grzybek opracowała program innowacyjny z wychowania ekologicznego, który został zaopiniowany przez Kuratorium Oświaty. Innowacja dotyczyła poszerzenia programu nauczania i wychowania w pięciu grupach wiekowych o treści z zakresu ekologii i ochrony środowiska. Głównym celem prowadzonej w placówce innowacji jest wykształcenie u dzieci poczucia odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego.